Cerita Si muka Ganas Berhati Sayur..Sayur Lemak

Wednesday, July 20, 2011

-----------Gua Budak Hutan----------

cepter kosong lima..

ahad pagi..masa tu gua atas puncak anak irau...bos tepon bgtau yang we ol sume crew kena masuk semula hutan Kledang saiong tu ntuk continue n tacup2 trek yg kitorang wat aritu..sangat kecewa bila 1 trek yg ada spot2 cantik dirijek forest..katanye terlalu tough ntuk org2 trekking...

so,packing2 n gerak balik...sampai da malam...trus packing2 ration n barang2 masuk 4wd bos n gerak pegi hutan Chepor..malam tu tido bebumbung langit jela..xsetup fly n ground..sebab da lengai n malas mcm gampang..hahaha...

soknye kitorg bukak 1 trek baru n tagging cam biasa...keje yang sama n ada ejas2 sket trek lama mengikut apa yg forest nak...maghrib hari selase,kitorng kuar dr hutan tu..3 hari 2 mlm keje kami ntuk mggu tu..kitorg kuar sebab kena gerak Kuala Nerang plak..balik kmpg ryoq n wiken tu ada job ngan dak UITM Arau..

rabu ptg sampai gak Kuala Nerang..jauh tol rasa..sebab bnyk singgah makan..kejap2 makan..duk umah ryoq makan lagi...syoq gila baq hang...soknye jai ajak tgk transformers kat Ipoh..badan gua rasa xsedap..nak demam...tp gua layan gak wayang yang xpenuh..pelik we ol nape wayang xpenuh pada hari ke 2 transformers kat plaza city...rupenye2nye....xdok 3D..patut la lengang..

malam ryoq amik n gua da tak sedap badan gile..rasa nak tido n baring je..dalam kepala gua da tepikir kena sampuk hape masuk hutan baru nih..malam esoknye,hapis la jd cam gua..gua lak makin truk..siang sikit2 je pening..sampai je malam jd teruk kaw2...jumaat petang 1 julai,start gerak ke Sedim Kulim..ntuk job ngan Arau..singgah nukit selambau umah makcik ryoq..makan lg..lauk kampung..mmg bes..tp badan gua xmengizinkan gua bubuh lebih nasi tu..stil gua nak baring je..

sampai sedim kul 3-4 cmtu..tmpg umah mak lang..tido gak keje gua..Uphamol 650 da bebijik gua telan..tgh hari sabtu,group arau sampai..1st aktiviti tubing..gua turun sebabnye siang gua stil leh bekerja..tp stat je malam,da jd teruk..apis lg teruk..tebaring tros..malam wat ice breaking n intro sal outdoor..

pagi ahad,wat flying fox n abseiling..then sal kraf perkhemahan..ptg pas maghrib dorg gerak balik...kitorg pun packing barang n gerak balik gak...sampai RnR Taiping stop n tido..masih jauh terasa ipoh...perghhh....mental gua bila malam..takleh tido,mcm berangan n malam rasa lama gila..efek demam tu..






Tuesday, July 19, 2011

-----------Gua Budak Hutan----------

cepter kosong empat..

bali dari pangkor..rest 2 hari..xde pe yang we ol crew2 radak buat..sebab weekdays...so,g cc on9 tgk dunia luar sekejap..

sadenli,TN ajak pegi naik Gunung Irau kat Cameron..tanpa pikir panjang...gua n apis decide ntuk join Tn n dak2 WOA....jumaat malam sabtu,start trekking kul 8.30malam...maki hamun Tn trekking malam2 tanpa headlamp..org lain elok jalan...Tn tesungkur depan belakan..kaki da macam kaki kerbau..even gua n apis tak teruk mane pun belumpor..

sampai2 anak irau,ada group bgtau puncak irau penuh ngan org..dalam 50 org..mmg xmuat la nk selit..geng2 WOA da sampai ptg..kami betige je trekking malam..so,we ol decide tdo anak irau je..hahaha..sian Tn xdapat sampai puncak..next time la ye..









-----------Gua Budak Hutan----------

cepter kosong tiga

setelah 6 hari dalam hutan kledang saiong tu,kami we ol Radak crew memutuskan untuk bercuti ke Pangkor..salah satu tmpt yang gua teringin nak pegi..island ni..lantas malam tu gak we ol gerak ke Lumut..pas packing2 barang..dan Monica turut serta jugak..

sampai lumut kul 4 pagi..cari port tido..kul 11 cenggitu gua n yg lain naik feri..gua bayangkan feri tu lalu tgh laut..tp pangkor dekat je rupanya..

sambil jalan2..kitorg pegi servey campsite n jumpa 1 camp yg sempoi baq hang..murah n faciliti beter dari segadas..kitorng xnek van..sewa motor..3 biji..gua frust sebab xdapat Yamaha sukan..ryoq amik dulu..cite bnyk pun tak guna..tgk jela..pic..








seni..


2 hari 1 malam yang asyik..asyik...

-----------Gua Budak Hutan----------

cepter kosong dua

pas kuar dr Gopeng selase ptg, kami pulang ke rumah sewa..kat bercham ipoh..malamnye,bos bgtau dapat job...masuk hutan wat trek ntuk hutan lipur yang nak dibuka..sangat teruja..meeting then decide ntuk gerak pagi khamis..tak brape nak pagi sgt..

then,malam tu da start packing2 brg..bajet ntuk 2 hari..tapi tahukah anda,kami di hutan itu selama 6 hari..ye..6 hari 5 malam..bekerja umpama kerbau dek mengikut arahan org yang tahu mengarah sahaja..tak tahu keadaan sebenar..

kerja kami membuka trek kemudian meneging setiap 10 meter..sepanjang 5++ kilometer..sangat penat..tp kami hepikan diri ngan kerja kami..sebab makan sgt puas...

turut menyertai pun ialah bekpakers dri poland..monika..seorang minah saleh yg sgt gile perangai..ditambah ngan kegilaan crew sedia ada...sempoi giler minah ni..sambal petai jd fevret dia..


wat keje mesti lapo pastu..pelik btol



makan time

Monica

masa begelak ketawa..

--------Gua Budak Hutan--------

 cepter kosong satu.

sebelum final exam mei aritu..gua da plan nak bekerja ngan membe gua,encik ryoq baragas..tujuan gua xlain x bukan nak menuntut ilmu pengurusan dalam outdoor ni..bekalan gua bila dah grad nnt...gua gak nak impruf gua nye komunikesyen sekil...lagi2 ngan client...

encik ryoq setuju n bgtau job lum tentu ada..tp insyallah,job akan ada..ujar encik ryoq..so,gua pun bgtau bapak gua n beliau bg izin sambil jari tunjuk bagus henjut dua kali..

maka pada 10 jun,bermulalah episod suka duka bekerja dengan Radak Adventure Consultant..kat Radak ni ada beberapa crew yang sangat berdaya saing dan siap sedia bila2 masa untuk bekhidmat..mereke terdiri dr Ryoq yang hensem..Jai yang cute..hapis yang serabai...apit Porex yang libang...Jaja yang taf....Tn yang boroi..ada gak crew2 lain yang kadang2 membantu Radak..tapi muka2 yang selalu,mereka lah..

program 1st gua ialah besama ngan staff bank muamalat k.l....awal pg sabtu dorang sampai..21 org xsilap gua..aktiviti dorang 2 hari 1 malam start ngan caving,rafting,bbq,night trekking,waterfol abseiling...

group ni ada yang sempoi,ada yang bajet exekutif sgt2..tp xpe,we ol layan..client....sebabnye group ni xenjoy ngan outdoor..padahal ptt bangga RTM sanggup join korg bg masuk tv...

aktvt setel ptg ahad..tp we ol crew stay smpi selasa..lengai terok..


Tempat tido saya..

Tuesday, July 12, 2011

rindu bertandang lagi....

ye....gua rindu...rindu nak merepek2 kat belog gua nih....jari meronta2 dari td nak mencarut dan merepek...tp gua tahan kan tangan ni...gua nak kumpul n susun material gua....bg nmpk semat..barulah owsem...owsem ntuk gua menaip dan owsem ntuk ada membaca....

seronok bila org tanya...."bila nak update belog?"....maap bukan gua xnak..gua xde masa..xleh nak online sana online sini....xde tenet..xde lappy...gua kan pakai PC...Azzura nama dia...manamahu gua pikul deksetop kiloan berat itu...

so,gua ada sedikit masa nak merepek..ni kira mukaddimah la...gua nak share ngan lu org pe yang berlaku pas final baru nih sampai la separuh bulan julai....sebab gua masih xhadapi bulan ogos semasa menahip ni..ngerti??

selamat membaca...gua sarankan lu ol baca dari sini nnt..sebab post latest akan cite yg latest..amik dari awal la..cam sekuel cite tuh..tak perlu ntuk gua jadi pendidik ntuk terang pasal tu...lu ol didik la diri tu bg paham..

the journey begin....hohohohohoho,...(sila gelak jahat)