Cerita Si muka Ganas Berhati Sayur..Sayur Lemak

Thursday, February 28, 2013

Gua ada life!!!

Assalamualaikum semua...anda sihat?...bagus...mane yang tak sehat,pandai2 la makan ubat...

Bila dah duk kampung ni,macam2 mende yg gua pikir ntuk maju kehadapan seperti rakan2 gua yang lain..bukan xnak cari kerje...tapi keadaan memaksa gua ntuk stay kat kampung...sebab every month gua kna ke sg buloh bawak bapak gua ntuk doktor check..smbil2 tu jumpa membe2 stadi n membe nak melengai..

Tapi kadang2 gua tringin nak bekerjaya mcm kawan2 gua..leh kumpul duit nak kawin..heh!.namun begitu,gua xkisah sgt sbb berkorban ntuk org tua gua..sebagai anak tengah yang baik,gua pikul pengorbanan tu seikhlas hati....

Dengan sedikit modal,gua skrg tgh plan nak tanam serai kat tepi kebun bapak gua tu..gua estimet dalam bulan 8-9 dah bleh hasil tolak kat kedai runcit mahupun pasar..agak terlewat ntuk dapat hasil bulan puasa ni sbb market okay time ramadhan...lu ol bayang kalau gua tanam seribu lubang hasil 4kg satu lubang..sekilo gua tak tahu berapa..so tak payah bayang...maafkan gua tak research harga market..

Tu belum lg pisang yg gua dah tanam tu..lg 4 bulan dah bleh tebang..dah bleh jual kat pemborong..lg 2 ekar blum tanam..mggu depan mungkin..modal gua rajin je kalau pisang ni..kalau malas mmg tak bertanam lah jawabnye..

Dengan modal yang ada sikit ni gua ingat nak try blaja ternak patin...modal tak besar sgt tapi bleh besarkan sket2..cuma first 6 month la suffer sket ikan blom matang...

So sekarang gua ada modal seploh ringgit...gua ingat gua nak g bli danhel dulu sekotak sambil pikir itu ini...sebab tak cukup gua korek tabung amik doploh sen...heh!

danhel biru gambar kaki...baru lah  kick!!!

Saturday, February 9, 2013

The journey begin

Okeh...gua start dengan bulan feb 2012....

Konpem je gua punya research siap...gua pun balik kampung beserta barangan 2 tahun gua menuntut degree...

Gua ada misi..take care bapak gua yg sakit..

Kerja mmg gua tak pikir sangat..sbb kat kmpg ada kerja...

Bapak gua sakit misteri yg gua pun xpasti pada asalnye...brubat kampung biasa2 je...sampai la akak gua sages pg wat medical cekap kat BH diagnosis...rupanya ada tumor kat otak bapak gua...So doktor plak menyajes kami bawak ke hospital sg buloh...

Kt sg buloh,doktor pun turut menyajes dioperate bapak gua untuk buang tumor tu...

Bulan 3 cmtu...sian bapak gua...gua jaga dia sblm n slepas  operate..alhamdulillah semua slamat n bapak gua kembali sehat...

Gua trus kontiniu hidup gua dgn berkebun...bak kata pakcik2 kat kmpg gua,jgn dibiar tanah terbiar..usahakan....ada hasil....

Gua da malas nk taip....bnyk sgt typonye..nnt gua ada semangat kental,gua taip lagi...promise!!!!

Saturday, February 2, 2013

Huhihuhi

Im back.........

Seperice tak?....

Seperice la sket....

Life gua dah berubah since gua finish gua punya stadi.....

But omputih pnah menepuk bahu gua seraya berkata," life must go on no matter what"...

Nnt gua setoli moli sama u ol...

Hello doploh tigablas!!!!