Cerita Si muka Ganas Berhati Sayur..Sayur Lemak

Thursday, February 28, 2013

Gua ada life!!!

Assalamualaikum semua...anda sihat?...bagus...mane yang tak sehat,pandai2 la makan ubat...

Bila dah duk kampung ni,macam2 mende yg gua pikir ntuk maju kehadapan seperti rakan2 gua yang lain..bukan xnak cari kerje...tapi keadaan memaksa gua ntuk stay kat kampung...sebab every month gua kna ke sg buloh bawak bapak gua ntuk doktor check..smbil2 tu jumpa membe2 stadi n membe nak melengai..

Tapi kadang2 gua tringin nak bekerjaya mcm kawan2 gua..leh kumpul duit nak kawin..heh!.namun begitu,gua xkisah sgt sbb berkorban ntuk org tua gua..sebagai anak tengah yang baik,gua pikul pengorbanan tu seikhlas hati....

Dengan sedikit modal,gua skrg tgh plan nak tanam serai kat tepi kebun bapak gua tu..gua estimet dalam bulan 8-9 dah bleh hasil tolak kat kedai runcit mahupun pasar..agak terlewat ntuk dapat hasil bulan puasa ni sbb market okay time ramadhan...lu ol bayang kalau gua tanam seribu lubang hasil 4kg satu lubang..sekilo gua tak tahu berapa..so tak payah bayang...maafkan gua tak research harga market..

Tu belum lg pisang yg gua dah tanam tu..lg 4 bulan dah bleh tebang..dah bleh jual kat pemborong..lg 2 ekar blum tanam..mggu depan mungkin..modal gua rajin je kalau pisang ni..kalau malas mmg tak bertanam lah jawabnye..

Dengan modal yang ada sikit ni gua ingat nak try blaja ternak patin...modal tak besar sgt tapi bleh besarkan sket2..cuma first 6 month la suffer sket ikan blom matang...

So sekarang gua ada modal seploh ringgit...gua ingat gua nak g bli danhel dulu sekotak sambil pikir itu ini...sebab tak cukup gua korek tabung amik doploh sen...heh!

danhel biru gambar kaki...baru lah  kick!!!

3 comments:

  1. woi abu..ak eksitet bace dari mula..
    baru nk bagi semangat...

    tp part last tuu buat jantung den gugur...wahahaha

    pape pun.lu terbaikk laa abu!
    gud luck abu! and ol da best! :)

    ReplyDelete
  2. Terbaekk aok!!
    Teruskan perjuangan, kwn2 support punyaaa :)
    ** katak kembong comey ^_^

    ReplyDelete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete