Cerita Si muka Ganas Berhati Sayur..Sayur Lemak

Tuesday, March 21, 2017

assalamualaikum...

ada ni ha..

berhabuk weh...

kahkah..

Thursday, February 28, 2013

Gua ada life!!!

Assalamualaikum semua...anda sihat?...bagus...mane yang tak sehat,pandai2 la makan ubat...

Bila dah duk kampung ni,macam2 mende yg gua pikir ntuk maju kehadapan seperti rakan2 gua yang lain..bukan xnak cari kerje...tapi keadaan memaksa gua ntuk stay kat kampung...sebab every month gua kna ke sg buloh bawak bapak gua ntuk doktor check..smbil2 tu jumpa membe2 stadi n membe nak melengai..

Tapi kadang2 gua tringin nak bekerjaya mcm kawan2 gua..leh kumpul duit nak kawin..heh!.namun begitu,gua xkisah sgt sbb berkorban ntuk org tua gua..sebagai anak tengah yang baik,gua pikul pengorbanan tu seikhlas hati....

Dengan sedikit modal,gua skrg tgh plan nak tanam serai kat tepi kebun bapak gua tu..gua estimet dalam bulan 8-9 dah bleh hasil tolak kat kedai runcit mahupun pasar..agak terlewat ntuk dapat hasil bulan puasa ni sbb market okay time ramadhan...lu ol bayang kalau gua tanam seribu lubang hasil 4kg satu lubang..sekilo gua tak tahu berapa..so tak payah bayang...maafkan gua tak research harga market..

Tu belum lg pisang yg gua dah tanam tu..lg 4 bulan dah bleh tebang..dah bleh jual kat pemborong..lg 2 ekar blum tanam..mggu depan mungkin..modal gua rajin je kalau pisang ni..kalau malas mmg tak bertanam lah jawabnye..

Dengan modal yang ada sikit ni gua ingat nak try blaja ternak patin...modal tak besar sgt tapi bleh besarkan sket2..cuma first 6 month la suffer sket ikan blom matang...

So sekarang gua ada modal seploh ringgit...gua ingat gua nak g bli danhel dulu sekotak sambil pikir itu ini...sebab tak cukup gua korek tabung amik doploh sen...heh!

danhel biru gambar kaki...baru lah  kick!!!

Saturday, February 9, 2013

The journey begin

Okeh...gua start dengan bulan feb 2012....

Konpem je gua punya research siap...gua pun balik kampung beserta barangan 2 tahun gua menuntut degree...

Gua ada misi..take care bapak gua yg sakit..

Kerja mmg gua tak pikir sangat..sbb kat kmpg ada kerja...

Bapak gua sakit misteri yg gua pun xpasti pada asalnye...brubat kampung biasa2 je...sampai la akak gua sages pg wat medical cekap kat BH diagnosis...rupanya ada tumor kat otak bapak gua...So doktor plak menyajes kami bawak ke hospital sg buloh...

Kt sg buloh,doktor pun turut menyajes dioperate bapak gua untuk buang tumor tu...

Bulan 3 cmtu...sian bapak gua...gua jaga dia sblm n slepas  operate..alhamdulillah semua slamat n bapak gua kembali sehat...

Gua trus kontiniu hidup gua dgn berkebun...bak kata pakcik2 kat kmpg gua,jgn dibiar tanah terbiar..usahakan....ada hasil....

Gua da malas nk taip....bnyk sgt typonye..nnt gua ada semangat kental,gua taip lagi...promise!!!!

Saturday, February 2, 2013

Huhihuhi

Im back.........

Seperice tak?....

Seperice la sket....

Life gua dah berubah since gua finish gua punya stadi.....

But omputih pnah menepuk bahu gua seraya berkata," life must go on no matter what"...

Nnt gua setoli moli sama u ol...

Hello doploh tigablas!!!!

Wednesday, May 9, 2012

metafora lu....

assalamualaikum...

rindu gua?gua pun rindu u olss..

haritu gua ke pusat membeli belah...gua mahu mencari sedikit barang....satu barang je dalam kepala gua waktu tu...makanan kucing...lalu gua berjalan2 sambil mata memandang mencari makanan kucing....

gua xjumpa...gua hampa masa tu...tp gua gagahkan jugak....misi ni penting....tekad gua dalam hati...

sekian mencari gua givap....lantas gua bertanya pada mamat bangla yang tekun menyusun barang...

"bos"....sambil gua membuat gaya menyuap makan dan bunyi kucing....meoww..meoww...dua kali..dengan manja....lekcerer gua penah pesan bodi language itu penting...

lalu mamat bangla tu cakap..."ohh...cat....."

ahhh...demmit!!!gua wat menda bodoh lg......tak perlu gua wat bunyi kucing tu sebenarnye...cukup gaya menyuap dan cakap cat.....

Sunday, December 11, 2011

suatu petang yang sangat heh!

assalamualaikum...selamat petang semua..

petang semalam, gua da naik semak ngan rumput dan lalang yang naik menyemak kat depan umah gua..lantas gua nekad untuk memotong semak samun tu..gua baru je balik dari Modul penamatan sekolah..ataupun in englisnye finishing school..masih lagi kepenatan,gua gagahkan jua diri ini mencari sabit kat dalam stor...sebelum tu gua wat sedikit regangan..barulah style..

lalu gua pun menyabit la semak2 tu..sambil pikir itu ini..bnyk plak masalah timbul masa duk menyabit tu..tp gua layan je..sambil bibir tebal ni menyanyi lagu2 Jamal Abdillah....

sedang gua leka, tiba2 kedengaran sebiji moto..gua tau tu bunyi enjin EX5..bagi meyakinkan tekaan gua,gua toleh..yeah!btol EX5..gua bangga sekejap..tp EX5 tu ditunggangi oleh seorang mamat bangla....bangla tu tu plak bawak mesin rumput...ditenungnye gua..gua pun tenung dia dengan muka penat..

tapi dari pandangan bangla tu, gua tau dia memandang sinis gua..gua agak2 la kan, dia memandang gua umpama gua ni mat myanmar yang amik upah menyabit kat umah orang...

dari muka dia gak gua saspek yang dia dengan sinisnye bangga yang dia ada mesin rumput, and gua yang myanmar nih pakai sabit..lu ol boleh bayang tak?

dari muka dia gak, gua boleh syak yang dia saspek gua yang macam myanmar ni cuba rampas teritori dia..mungkin dalam pikiran dia gua yang myanmar nih amik upah lagi murah sebab pakai sabit...

ahh...lantak lu la bangla lu nak pikir apa...gua tengah semangat nih..lalu lagi skali gua kejar lu ngan sabit ni..(urat2 tangan mula naik tanda geram)

terus gua sambung sabitan gua tadi....


p/s: kepada bangla semalam,kalo lu tak pikir pun macam pe gua pikir..sorilah...gua saje je..

Tuesday, November 29, 2011

Makan Malam...

assalamualaikum..

jari gua melentik2 mahu post..

baru td gua pegi makan..ngan Fahrin Ahmad..gua fetch dia kat umah..kagum tak kawan gua Fahrin ahmad?lantas gua order nasi goreng kampung cicah nescafe ais..Fahrin order milo panas..mahu tenaga katanya..

lantas isu semasa jadi bualan..

penang...bla..bla..bla...

Tunang???bla..bla..bla..

sedih...bla..bla..bla..

teringat..bla..bla...bla..

Gua suh rilek..sebab gua pun amik masa...bla..bla..bla...

sampai satu tahap...

Fahrin ahmad suh gua pegi makan kat port kitorang slalu makan pas kelas.....sebab ada awek baru keje katanye.....

cantik....muka macam Maria Ozawa pakai tudung...

stetmen tu sangat best.....gua tegelak..

Fahrin masih meyakinkan gua..berkali2...

Wednesday, November 16, 2011

Otai masa muda memang camtuh...

assalamualaikum...

semalam hari selasa...harini hari apa?...bagus...harini hari rabu...lu memang pandai...

gua nak cerita satu cerita bes dan owsem..

ada sorang mamat ni..semalam dia pegi ke kelas...keluar2 je dari rumah,dia tengok kasut hitam dia koyak..asalnya memang dah koyak..tapi tak sempat repair mungkin..kelas dia jap lagi mewajibkan dia berkasut hitam...bukan kerana mahu memberontak, mamat tu pakai je kasut warna merah...dalam hati dia,xpela kasut camne pun..janji dia ke kelas..owsem kan mamat nih..sifat tu patut ada kat lu ols sume..mamat ni wajar dicontohi..dia memang owsem..

dek kerana lambat, mamat ni terus ke kelas..mamat ni dah tak hiraukan sesapa...niat dia mahu menuntut ilmu..kasut bukan masalah...lagi sekali gua tekankan,mamat ni cukup owsem..

lagak berkasut hitam,mamat ni terus masuk kekelas..membe mamat ni menyapa tentang kasut..."eh,awat hg pakai kasut ni?".."hg ni selambe je pakai kasut merah"..ujar yang lain...,alah,berbagai lagi bentuk soalan ditanya..mamat itu hanyalah tesengih..cukup owsem..
.malas nak layan pertanyaan membe2 dia...dia mahu fokus...sabjek ni bukan senang...tumpuan kena tajam dan teliti..

sedang mamat tu bersiap2 memakai apron dan itu ini,terdengar suara sambadi memanggil mamat tu..
"meh sini.." jari pemanggil itu melentik2 memanggil mamat tu...
"kasut mane?..agak kasar cara pecakapannya..
"kasut koyak kak..tak sem..."
"dah agak dah..mesti menjawab punya"..potong akak itu sebelum mamat owsem tu sempat memberi alasan..


lebih teruk lagi..rambut mamat tu ditarik akak tersebut..ujarnye rambut mamat tu panjang...yang ni tak owsem..mamat owsem masih tersengih..dia redha..dan seperti yang diberitahu..mamat ni sungguh owsem dan penyabar..

lalu lecterer masuk..mamat tu trus ke arah lecterer dan memohon maaf kerana tak berkasut hitam..lecterer hanya senyum dan berkata minggu depan make sure pakai kasut hitam semula..mamat owsem td hanya mengangguk tanda paham...

owsem kan mamat tu...dia seorang yang bersemangat waja,patuhi masa dan suka ke kelas walau apa pun jua halangan..walopun dikasari,mamat tu stil cool dan owsem..

gua la mamat tu..gua memang owsem....tak payah cakap..gua tahu...

Thursday, October 20, 2011

Gua Ada Power..huh!

assalamualaikum...

Gua baru je bangun tido nih....sebab anasir2 yang kejut gua melalui henpon ....ye!,gua masih alert pada henpon semasa gua tido..sebab tu kalo tgk etenden gua sem ni masih okay...boleh jadi lecterer pun tekejut..haha...

rupanya dea kecik kol gua...tanya pasal pecel lele lah....wall lah...awek la...bla...bla...bla.....yg gua pulak prasan yg cover bateri henpon gua hilang...kes henpon duk bawah badan..memang slalu gak la jadi cmtu..nasib baik henpon kuat...kalo iphone 4s tuh da tentu patah dua...

haram gua xjumpa2..mane plak pegi cover nih...lalu gua ketandas nak basuh muka...sedang gua berjalan...gua dengar bunyi menda jatuh...

cover henpon tu mlekat kat badan gua rupanya..gua raba2 blakang bdn..agak dalam kesan henpon tu...nasib baik gua power..tak sakit...

sekian...gua memang powerlah...

Monday, September 26, 2011

perut lapar..hati panas...gelak la..apalagi.....

assalamualaikum...

minggu pertama gua beniaga kat bazar ramadhan Bercham,Ipoh...
and untuk kali pertamanye gua ke alam berniaga...penat,malas,panas,lengai suma ada..tp demi sesuap kepak ayam,gua tabahkan diri beniaga...

syoknye beniaga leh tgk macam2 perangai org yg beniaga mahupun kastemer2 itu sendiri yang tersebut..
pasal tapak dah cun..kat entrance masuk kastemer2..jiran sebelah yang kanan okay...jual otak2..yang sebelah tak okay bro...tak okay...kecoh sgt akak sorg tu..keje nak marah je..sket2 nak penampor...space da kecik..lu nak kecoh2 lak..nasib baik kami geng kepak ayam suma alim dan soleh..sabar dengan dugaan di bulan mulia...

org sebelah ni beniaga makanan ala2 western katanye..nampak sedap..tp xseberapa..mungkin akibat hati yang panas ngan perangai them ol..pada suatu hari...

gua teringin nak makan coleslaw dorg ngan kepak ayam..gua pun order la kat brader tu....

bro,nak coleslaw 2 ringgit..mayo lebih....

lantas di tanya gua balik....

go slow?go slow tu apa?

belum sempat gua jawab..akak yg kecoh tu bgtau kat bro tu sendiri..coleslaw la...kobis!!..

kami geng kepak ayam suma pandang lain..mahu gelak kuat2..tapi sume tahan...

" kobis la....kobis....."

Tuesday, July 12, 2011

rindu bertandang lagi....

ye....gua rindu...rindu nak merepek2 kat belog gua nih....jari meronta2 dari td nak mencarut dan merepek...tp gua tahan kan tangan ni...gua nak kumpul n susun material gua....bg nmpk semat..barulah owsem...owsem ntuk gua menaip dan owsem ntuk ada membaca....

seronok bila org tanya...."bila nak update belog?"....maap bukan gua xnak..gua xde masa..xleh nak online sana online sini....xde tenet..xde lappy...gua kan pakai PC...Azzura nama dia...manamahu gua pikul deksetop kiloan berat itu...

so,gua ada sedikit masa nak merepek..ni kira mukaddimah la...gua nak share ngan lu org pe yang berlaku pas final baru nih sampai la separuh bulan julai....sebab gua masih xhadapi bulan ogos semasa menahip ni..ngerti??

selamat membaca...gua sarankan lu ol baca dari sini nnt..sebab post latest akan cite yg latest..amik dari awal la..cam sekuel cite tuh..tak perlu ntuk gua jadi pendidik ntuk terang pasal tu...lu ol didik la diri tu bg paham..

the journey begin....hohohohohoho,...(sila gelak jahat)

Tuesday, June 14, 2011

Masalah Gua ngan pembangunan..

haritu cuaca sangat enak,lantas gua plan ntuk bejalan2 ke kota..lantas,berbekalkan sedikit duit, gua pun ke komuter sek 18..mahu ke pasar seni kononnye...dalam hati ini,memikirkan agar pejalanan lancar..sebab amat jarang untuk gua bersiar2 di kotaraya berseorangan...

sampai2 je gua terus ke kaunter mahu membeli tiket...kaunter kosong..peluh dah nak menitik...gua pusing tgk ada mesin tiket..mampus...gua tak tahu guna..gua belek2 mesin tu..gadis di tepi da usha2 gua..ye,suar gua koyak kay peha ni..ni style lah!!dalam hati..berbalik kepada mesin,gua masih tak tahu nak guna..

lalu gua decide tanya gadis yg usha tadi.."kak,cmna nak guna mesin ni..?"xpayah,bli kat kaunter je..jawab akak tu..gua pusing je dan2 la plak ada org jaga..wadehel sungguh..malu gua..

da siap g tggu komuter...sampai2 je gua terus naik ngan konpiden..masuk2 je tgk semua gadis...gua pusing2 nampak ada lambang tulus ladies coach..perghh!!!menitik semula peluh td yg yg xjadi keluar..gua try bukak pintu tgh tu..xbleh..pantas gua kluar train masuk yg lain pun sama ladies coach..

gua da decide,kalo coach sebelah ni ladies gak..gua nak naik lain..sebab gua takut pintu ni tutp n gua tesepit sampai sentral..masuk paper plak kang..masuk2 je tengok ada lelaki..napas panjang gua tarik..gua hembus slow2..lega..

sebab tu gua tak suka pembangunan..menyusahkan gua yg tak amik port sgt sistem bayar2 pakai mesin ni..nape xletak kondukter je..kan senang..huh!!!!..tapi xpe..belajar...hahaha...

Wednesday, May 4, 2011

Hey Kau!!

Muka kau mintak penampor...

Tapi gua xnak bg penampor...

Gua nak terajang..

bleh???

Monday, May 2, 2011

Penah tak korang rasa perasaan nih?

ceritanya bermula di basten puncak alam..

sorg gadis cuba nk amik perhatian gua..dia senyum2 kat gua..
gua wat tak nmpk..tp gua da nmpk sebenarnye...nak kata yang gua ni menarik mmg agak tipis la..tp manis tu ada..

okay,bukan tu pun yang gua nak cuba timbulkan kat sini..
benda ni yang gua nak share..

okay,masa sekolah dulu..time duk asrama..apa yang paling bes?
bagi gua yang paling bes ialah makan biskut or makanan dak bilik..even biskut tu biskut pingpong mahupun biskut mayat,ia sangat lah sedap sekali..sebab yang orang punya..even ada biskut sendiri, biskut orang jugak yang sedap..lagi2 kalo ada air milo dewan makan bubuh nestum...

ni milo panas..taburrr

biskut mayat..

ni haa baru je tadi gua pow biskut member gua sekeping..skali milo panas dia setegukk..masih lagi dengan perasaan yang sama, gua rasa nikmat giler makan biskut tu..lain macam dia punya enak tu..

kenape ek?kenape?
tak paham betoi la..

tolong sumbadi jawabkan ntuk gua..comment kat fesbuk tuh kalo xleh komen kat sini..

Friday, April 29, 2011

Joni

selamat pagi..disebabkan setadi gua diganggu nyamuk2 liar,maka setadi gua pagi ni tebantut habis..nak je gua tempeleng nyamuk ni bg pengsan pastu gantung kat kipas bg pening nyamuk ni..tapi u ol suma tahu kan gua ni baik orangnye..kan?senyum tu...betol la tu..tak payah cakap..

maka tiba2 gua teringat kat Joni di kampung...meh gua cite..

masa tu, gua sedang mengupas kelapa....kenduri kazen gua...sadenli, kazen gua ni pegi kat Joni..Joni masa tu sakit...buntot Joni cedera kena gigit semut...Joni selalu garu buntot dia..tahap sampai luka..sian Joni..tapi Joni tak menanges...Joni diam je...

pastu gua tengok Joni masuk umah dia...dia nak berehat kot..gua panggil pun Joni wat tak dengar je..tak apalah..bisik hati suci gua..Joni penat mungkin..

balik setadi week baru nih,bila gua sampai je depan umah, gua nampak Joni tgh lepak kuar umah..gua jerit nama Joni...Joni!!!...Joni nampak gua gak..Joni senyum...petang tu pas bangun tido gua g lepak ngan Joni..sebab gua nak g smoking jap..takut kantoi ngan Mama gua..

Gua tgk Joni cam okay je..gua suh Joni tonggeng buntot,Joni malu2...heh!!mengadalah kau Joni...pastu Joni tonggeng,buntot Joni da tak sakit...bagus2 sambil gua usap kepala Joni...

soknye gua ajak Joni jalan2..Joni riang gumbira..telompat2 Joni...Pas jalan2 gua payung Joni susu...lagilah Joni semangat...suka sangat Joni dapat minum susu petang2...

Soknye plak gua da balik..tak sempat nak borak ngan Joni...tak pela..cuti nanti gua nak lepak ngan Joni lagi...


Siapa Joni...????

















Hai, sayalah Joni..

Kalau buh cendol dalam susu ni pasti lagi enak..ujar Joni dalam hati..
Untuk pengetahuan,mak Joni mati pas beranakkan Joni..Joni tak sempat kenal bapak dia..

Joni sangat jinak!!!