Cerita Si muka Ganas Berhati Sayur..Sayur Lemak

Thursday, February 28, 2013

Gua ada life!!!

Assalamualaikum semua...anda sihat?...bagus...mane yang tak sehat,pandai2 la makan ubat...

Bila dah duk kampung ni,macam2 mende yg gua pikir ntuk maju kehadapan seperti rakan2 gua yang lain..bukan xnak cari kerje...tapi keadaan memaksa gua ntuk stay kat kampung...sebab every month gua kna ke sg buloh bawak bapak gua ntuk doktor check..smbil2 tu jumpa membe2 stadi n membe nak melengai..

Tapi kadang2 gua tringin nak bekerjaya mcm kawan2 gua..leh kumpul duit nak kawin..heh!.namun begitu,gua xkisah sgt sbb berkorban ntuk org tua gua..sebagai anak tengah yang baik,gua pikul pengorbanan tu seikhlas hati....

Dengan sedikit modal,gua skrg tgh plan nak tanam serai kat tepi kebun bapak gua tu..gua estimet dalam bulan 8-9 dah bleh hasil tolak kat kedai runcit mahupun pasar..agak terlewat ntuk dapat hasil bulan puasa ni sbb market okay time ramadhan...lu ol bayang kalau gua tanam seribu lubang hasil 4kg satu lubang..sekilo gua tak tahu berapa..so tak payah bayang...maafkan gua tak research harga market..

Tu belum lg pisang yg gua dah tanam tu..lg 4 bulan dah bleh tebang..dah bleh jual kat pemborong..lg 2 ekar blum tanam..mggu depan mungkin..modal gua rajin je kalau pisang ni..kalau malas mmg tak bertanam lah jawabnye..

Dengan modal yang ada sikit ni gua ingat nak try blaja ternak patin...modal tak besar sgt tapi bleh besarkan sket2..cuma first 6 month la suffer sket ikan blom matang...

So sekarang gua ada modal seploh ringgit...gua ingat gua nak g bli danhel dulu sekotak sambil pikir itu ini...sebab tak cukup gua korek tabung amik doploh sen...heh!

danhel biru gambar kaki...baru lah  kick!!!

Saturday, February 9, 2013

The journey begin

Okeh...gua start dengan bulan feb 2012....

Konpem je gua punya research siap...gua pun balik kampung beserta barangan 2 tahun gua menuntut degree...

Gua ada misi..take care bapak gua yg sakit..

Kerja mmg gua tak pikir sangat..sbb kat kmpg ada kerja...

Bapak gua sakit misteri yg gua pun xpasti pada asalnye...brubat kampung biasa2 je...sampai la akak gua sages pg wat medical cekap kat BH diagnosis...rupanya ada tumor kat otak bapak gua...So doktor plak menyajes kami bawak ke hospital sg buloh...

Kt sg buloh,doktor pun turut menyajes dioperate bapak gua untuk buang tumor tu...

Bulan 3 cmtu...sian bapak gua...gua jaga dia sblm n slepas  operate..alhamdulillah semua slamat n bapak gua kembali sehat...

Gua trus kontiniu hidup gua dgn berkebun...bak kata pakcik2 kat kmpg gua,jgn dibiar tanah terbiar..usahakan....ada hasil....

Gua da malas nk taip....bnyk sgt typonye..nnt gua ada semangat kental,gua taip lagi...promise!!!!

Saturday, February 2, 2013

Huhihuhi

Im back.........

Seperice tak?....

Seperice la sket....

Life gua dah berubah since gua finish gua punya stadi.....

But omputih pnah menepuk bahu gua seraya berkata," life must go on no matter what"...

Nnt gua setoli moli sama u ol...

Hello doploh tigablas!!!!

Wednesday, May 9, 2012

metafora lu....

assalamualaikum...

rindu gua?gua pun rindu u olss..

haritu gua ke pusat membeli belah...gua mahu mencari sedikit barang....satu barang je dalam kepala gua waktu tu...makanan kucing...lalu gua berjalan2 sambil mata memandang mencari makanan kucing....

gua xjumpa...gua hampa masa tu...tp gua gagahkan jugak....misi ni penting....tekad gua dalam hati...

sekian mencari gua givap....lantas gua bertanya pada mamat bangla yang tekun menyusun barang...

"bos"....sambil gua membuat gaya menyuap makan dan bunyi kucing....meoww..meoww...dua kali..dengan manja....lekcerer gua penah pesan bodi language itu penting...

lalu mamat bangla tu cakap..."ohh...cat....."

ahhh...demmit!!!gua wat menda bodoh lg......tak perlu gua wat bunyi kucing tu sebenarnye...cukup gaya menyuap dan cakap cat.....

Sunday, December 11, 2011

suatu petang yang sangat heh!

assalamualaikum...selamat petang semua..

petang semalam, gua da naik semak ngan rumput dan lalang yang naik menyemak kat depan umah gua..lantas gua nekad untuk memotong semak samun tu..gua baru je balik dari Modul penamatan sekolah..ataupun in englisnye finishing school..masih lagi kepenatan,gua gagahkan jua diri ini mencari sabit kat dalam stor...sebelum tu gua wat sedikit regangan..barulah style..

lalu gua pun menyabit la semak2 tu..sambil pikir itu ini..bnyk plak masalah timbul masa duk menyabit tu..tp gua layan je..sambil bibir tebal ni menyanyi lagu2 Jamal Abdillah....

sedang gua leka, tiba2 kedengaran sebiji moto..gua tau tu bunyi enjin EX5..bagi meyakinkan tekaan gua,gua toleh..yeah!btol EX5..gua bangga sekejap..tp EX5 tu ditunggangi oleh seorang mamat bangla....bangla tu tu plak bawak mesin rumput...ditenungnye gua..gua pun tenung dia dengan muka penat..

tapi dari pandangan bangla tu, gua tau dia memandang sinis gua..gua agak2 la kan, dia memandang gua umpama gua ni mat myanmar yang amik upah menyabit kat umah orang...

dari muka dia gak gua saspek yang dia dengan sinisnye bangga yang dia ada mesin rumput, and gua yang myanmar nih pakai sabit..lu ol boleh bayang tak?

dari muka dia gak, gua boleh syak yang dia saspek gua yang macam myanmar ni cuba rampas teritori dia..mungkin dalam pikiran dia gua yang myanmar nih amik upah lagi murah sebab pakai sabit...

ahh...lantak lu la bangla lu nak pikir apa...gua tengah semangat nih..lalu lagi skali gua kejar lu ngan sabit ni..(urat2 tangan mula naik tanda geram)

terus gua sambung sabitan gua tadi....


p/s: kepada bangla semalam,kalo lu tak pikir pun macam pe gua pikir..sorilah...gua saje je..

Tuesday, November 29, 2011

Makan Malam...

assalamualaikum..

jari gua melentik2 mahu post..

baru td gua pegi makan..ngan Fahrin Ahmad..gua fetch dia kat umah..kagum tak kawan gua Fahrin ahmad?lantas gua order nasi goreng kampung cicah nescafe ais..Fahrin order milo panas..mahu tenaga katanya..

lantas isu semasa jadi bualan..

penang...bla..bla..bla...

Tunang???bla..bla..bla..

sedih...bla..bla..bla..

teringat..bla..bla...bla..

Gua suh rilek..sebab gua pun amik masa...bla..bla..bla...

sampai satu tahap...

Fahrin ahmad suh gua pegi makan kat port kitorang slalu makan pas kelas.....sebab ada awek baru keje katanye.....

cantik....muka macam Maria Ozawa pakai tudung...

stetmen tu sangat best.....gua tegelak..

Fahrin masih meyakinkan gua..berkali2...

Wednesday, November 16, 2011

Otai masa muda memang camtuh...

assalamualaikum...

semalam hari selasa...harini hari apa?...bagus...harini hari rabu...lu memang pandai...

gua nak cerita satu cerita bes dan owsem..

ada sorang mamat ni..semalam dia pegi ke kelas...keluar2 je dari rumah,dia tengok kasut hitam dia koyak..asalnya memang dah koyak..tapi tak sempat repair mungkin..kelas dia jap lagi mewajibkan dia berkasut hitam...bukan kerana mahu memberontak, mamat tu pakai je kasut warna merah...dalam hati dia,xpela kasut camne pun..janji dia ke kelas..owsem kan mamat nih..sifat tu patut ada kat lu ols sume..mamat ni wajar dicontohi..dia memang owsem..

dek kerana lambat, mamat ni terus ke kelas..mamat ni dah tak hiraukan sesapa...niat dia mahu menuntut ilmu..kasut bukan masalah...lagi sekali gua tekankan,mamat ni cukup owsem..

lagak berkasut hitam,mamat ni terus masuk kekelas..membe mamat ni menyapa tentang kasut..."eh,awat hg pakai kasut ni?".."hg ni selambe je pakai kasut merah"..ujar yang lain...,alah,berbagai lagi bentuk soalan ditanya..mamat itu hanyalah tesengih..cukup owsem..
.malas nak layan pertanyaan membe2 dia...dia mahu fokus...sabjek ni bukan senang...tumpuan kena tajam dan teliti..

sedang mamat tu bersiap2 memakai apron dan itu ini,terdengar suara sambadi memanggil mamat tu..
"meh sini.." jari pemanggil itu melentik2 memanggil mamat tu...
"kasut mane?..agak kasar cara pecakapannya..
"kasut koyak kak..tak sem..."
"dah agak dah..mesti menjawab punya"..potong akak itu sebelum mamat owsem tu sempat memberi alasan..


lebih teruk lagi..rambut mamat tu ditarik akak tersebut..ujarnye rambut mamat tu panjang...yang ni tak owsem..mamat owsem masih tersengih..dia redha..dan seperti yang diberitahu..mamat ni sungguh owsem dan penyabar..

lalu lecterer masuk..mamat tu trus ke arah lecterer dan memohon maaf kerana tak berkasut hitam..lecterer hanya senyum dan berkata minggu depan make sure pakai kasut hitam semula..mamat owsem td hanya mengangguk tanda paham...

owsem kan mamat tu...dia seorang yang bersemangat waja,patuhi masa dan suka ke kelas walau apa pun jua halangan..walopun dikasari,mamat tu stil cool dan owsem..

gua la mamat tu..gua memang owsem....tak payah cakap..gua tahu...

Thursday, October 20, 2011

Gua Ada Power..huh!

assalamualaikum...

Gua baru je bangun tido nih....sebab anasir2 yang kejut gua melalui henpon ....ye!,gua masih alert pada henpon semasa gua tido..sebab tu kalo tgk etenden gua sem ni masih okay...boleh jadi lecterer pun tekejut..haha...

rupanya dea kecik kol gua...tanya pasal pecel lele lah....wall lah...awek la...bla...bla...bla.....yg gua pulak prasan yg cover bateri henpon gua hilang...kes henpon duk bawah badan..memang slalu gak la jadi cmtu..nasib baik henpon kuat...kalo iphone 4s tuh da tentu patah dua...

haram gua xjumpa2..mane plak pegi cover nih...lalu gua ketandas nak basuh muka...sedang gua berjalan...gua dengar bunyi menda jatuh...

cover henpon tu mlekat kat badan gua rupanya..gua raba2 blakang bdn..agak dalam kesan henpon tu...nasib baik gua power..tak sakit...

sekian...gua memang powerlah...

Monday, September 26, 2011

perut lapar..hati panas...gelak la..apalagi.....

assalamualaikum...

minggu pertama gua beniaga kat bazar ramadhan Bercham,Ipoh...
and untuk kali pertamanye gua ke alam berniaga...penat,malas,panas,lengai suma ada..tp demi sesuap kepak ayam,gua tabahkan diri beniaga...

syoknye beniaga leh tgk macam2 perangai org yg beniaga mahupun kastemer2 itu sendiri yang tersebut..
pasal tapak dah cun..kat entrance masuk kastemer2..jiran sebelah yang kanan okay...jual otak2..yang sebelah tak okay bro...tak okay...kecoh sgt akak sorg tu..keje nak marah je..sket2 nak penampor...space da kecik..lu nak kecoh2 lak..nasib baik kami geng kepak ayam suma alim dan soleh..sabar dengan dugaan di bulan mulia...

org sebelah ni beniaga makanan ala2 western katanye..nampak sedap..tp xseberapa..mungkin akibat hati yang panas ngan perangai them ol..pada suatu hari...

gua teringin nak makan coleslaw dorg ngan kepak ayam..gua pun order la kat brader tu....

bro,nak coleslaw 2 ringgit..mayo lebih....

lantas di tanya gua balik....

go slow?go slow tu apa?

belum sempat gua jawab..akak yg kecoh tu bgtau kat bro tu sendiri..coleslaw la...kobis!!..

kami geng kepak ayam suma pandang lain..mahu gelak kuat2..tapi sume tahan...

" kobis la....kobis....."

Sunday, September 4, 2011

-----------Gua Budak Hutan----------

salam sejahtera peminat semua...gua tau,lu Tn mesti tgh baca entri gua..jangan nak gelak..gua karate kang!!!

gua nak sambung lagi pasal kehidupan gua bekerja ngan Radak Adventure....sangat adventure ok...pas balik dari sedim,malam tu jugak gua cari tiket bas balik Pahang...gua takut kena sampuk dek hantu je sebab keadaan fever gua yg len macam..tapi konpem2 bukan bieber fever..memang sangat2 tak...

sampai2 je kampung,gua g jumpa orang kampung yang reti mengubat org2 yg saspek2 mengalami simptom2 diganggu saka hutan chepor...diberinya gua free gift air jampi sebotol...mudah2an,demam gua pulih....ptgnye,Jaja coling gua kata mat apis masuk spital....saspek denggi or malaria dan lantas tanpa segan menyuruh gua turut serta ke hospital wat medikel cekap....

gua pun pegi la hospital lama Pekan n wat la pape yg patut...diambiknye darah gua wat kajian...pas jumpa doktor,dia bagi gua balik..ada tanda2 denggi..tp malaria dorang tak sure n suh gua pegi hospital baru plak..gua pun pegi..kat sana macam biasa gua korban kan darah manis gua...doktor suruh gua g blakang masuk air..mende yang gua takut...gua tolak seiklas hati pelawaan itu,tp dipaksa doktor kerana gua dah seminggu lebih demam....

separuh botol sempat masuk sementara tggu result darah...doktor suh balik...pape dorg roger semula if ada apedemik lain...gua pun pulang kerumah....tapi xsampai 3 jam,datang sebuah hilux kesihatan mencari gua...menjemput gua ke hospital..gua kena malaria dan ditawarkan menginap di wad hospital beberapa hari...gua redha....tapi rasa bangga gak la sampai dijemput...hahahha...

gua duk wad 2A walopun UPSR gua 4A..baru tahu result UPSR tak menjamin yu ols duk kat wad berdasarkan pencapaian UPSR..tidak diamik kira pun...


bab umor tu dorang silap..baru 22...saje je nak usik gua..eee..mencinyew!!!..
6 hari gua bercuti kat sepital....tiap hari 4 kali amik darah...botol air pantang habis dorang refill...mula2 gua kira gak brape botol..da masuk bebelas,da tak gua kira....yang seronok ialah apabila dirawat gadis2 prektikel dari Shahputra...owsem...sejuk mata memandang walopun demam..heh!...

makan gua cukup..cuma malam je lapor dia len macam sebab makan malam kul 4-5 petang..pelik btol jadual makan..tgk gadis tak kenyang pun...hahaha...

rutin harian..

sambil2...hehe...


sekian saje penginapan gua di hospital...ohh...lupa nak bgtau..gua kena malaria..tahap 5..yang jarang2 kat Malaysia...mat apis pun sama gak....so,masuk utan amik ubat malaria...penting....!!!!

Wednesday, July 20, 2011

-----------Gua Budak Hutan----------

cepter kosong lima..

ahad pagi..masa tu gua atas puncak anak irau...bos tepon bgtau yang we ol sume crew kena masuk semula hutan Kledang saiong tu ntuk continue n tacup2 trek yg kitorang wat aritu..sangat kecewa bila 1 trek yg ada spot2 cantik dirijek forest..katanye terlalu tough ntuk org2 trekking...

so,packing2 n gerak balik...sampai da malam...trus packing2 ration n barang2 masuk 4wd bos n gerak pegi hutan Chepor..malam tu tido bebumbung langit jela..xsetup fly n ground..sebab da lengai n malas mcm gampang..hahaha...

soknye kitorg bukak 1 trek baru n tagging cam biasa...keje yang sama n ada ejas2 sket trek lama mengikut apa yg forest nak...maghrib hari selase,kitorng kuar dr hutan tu..3 hari 2 mlm keje kami ntuk mggu tu..kitorg kuar sebab kena gerak Kuala Nerang plak..balik kmpg ryoq n wiken tu ada job ngan dak UITM Arau..

rabu ptg sampai gak Kuala Nerang..jauh tol rasa..sebab bnyk singgah makan..kejap2 makan..duk umah ryoq makan lagi...syoq gila baq hang...soknye jai ajak tgk transformers kat Ipoh..badan gua rasa xsedap..nak demam...tp gua layan gak wayang yang xpenuh..pelik we ol nape wayang xpenuh pada hari ke 2 transformers kat plaza city...rupenye2nye....xdok 3D..patut la lengang..

malam ryoq amik n gua da tak sedap badan gile..rasa nak tido n baring je..dalam kepala gua da tepikir kena sampuk hape masuk hutan baru nih..malam esoknye,hapis la jd cam gua..gua lak makin truk..siang sikit2 je pening..sampai je malam jd teruk kaw2...jumaat petang 1 julai,start gerak ke Sedim Kulim..ntuk job ngan Arau..singgah nukit selambau umah makcik ryoq..makan lg..lauk kampung..mmg bes..tp badan gua xmengizinkan gua bubuh lebih nasi tu..stil gua nak baring je..

sampai sedim kul 3-4 cmtu..tmpg umah mak lang..tido gak keje gua..Uphamol 650 da bebijik gua telan..tgh hari sabtu,group arau sampai..1st aktiviti tubing..gua turun sebabnye siang gua stil leh bekerja..tp stat je malam,da jd teruk..apis lg teruk..tebaring tros..malam wat ice breaking n intro sal outdoor..

pagi ahad,wat flying fox n abseiling..then sal kraf perkhemahan..ptg pas maghrib dorg gerak balik...kitorg pun packing barang n gerak balik gak...sampai RnR Taiping stop n tido..masih jauh terasa ipoh...perghhh....mental gua bila malam..takleh tido,mcm berangan n malam rasa lama gila..efek demam tu..






Tuesday, July 19, 2011

-----------Gua Budak Hutan----------

cepter kosong empat..

bali dari pangkor..rest 2 hari..xde pe yang we ol crew2 radak buat..sebab weekdays...so,g cc on9 tgk dunia luar sekejap..

sadenli,TN ajak pegi naik Gunung Irau kat Cameron..tanpa pikir panjang...gua n apis decide ntuk join Tn n dak2 WOA....jumaat malam sabtu,start trekking kul 8.30malam...maki hamun Tn trekking malam2 tanpa headlamp..org lain elok jalan...Tn tesungkur depan belakan..kaki da macam kaki kerbau..even gua n apis tak teruk mane pun belumpor..

sampai2 anak irau,ada group bgtau puncak irau penuh ngan org..dalam 50 org..mmg xmuat la nk selit..geng2 WOA da sampai ptg..kami betige je trekking malam..so,we ol decide tdo anak irau je..hahaha..sian Tn xdapat sampai puncak..next time la ye..









-----------Gua Budak Hutan----------

cepter kosong tiga

setelah 6 hari dalam hutan kledang saiong tu,kami we ol Radak crew memutuskan untuk bercuti ke Pangkor..salah satu tmpt yang gua teringin nak pegi..island ni..lantas malam tu gak we ol gerak ke Lumut..pas packing2 barang..dan Monica turut serta jugak..

sampai lumut kul 4 pagi..cari port tido..kul 11 cenggitu gua n yg lain naik feri..gua bayangkan feri tu lalu tgh laut..tp pangkor dekat je rupanya..

sambil jalan2..kitorg pegi servey campsite n jumpa 1 camp yg sempoi baq hang..murah n faciliti beter dari segadas..kitorng xnek van..sewa motor..3 biji..gua frust sebab xdapat Yamaha sukan..ryoq amik dulu..cite bnyk pun tak guna..tgk jela..pic..








seni..


2 hari 1 malam yang asyik..asyik...

-----------Gua Budak Hutan----------

cepter kosong dua

pas kuar dr Gopeng selase ptg, kami pulang ke rumah sewa..kat bercham ipoh..malamnye,bos bgtau dapat job...masuk hutan wat trek ntuk hutan lipur yang nak dibuka..sangat teruja..meeting then decide ntuk gerak pagi khamis..tak brape nak pagi sgt..

then,malam tu da start packing2 brg..bajet ntuk 2 hari..tapi tahukah anda,kami di hutan itu selama 6 hari..ye..6 hari 5 malam..bekerja umpama kerbau dek mengikut arahan org yang tahu mengarah sahaja..tak tahu keadaan sebenar..

kerja kami membuka trek kemudian meneging setiap 10 meter..sepanjang 5++ kilometer..sangat penat..tp kami hepikan diri ngan kerja kami..sebab makan sgt puas...

turut menyertai pun ialah bekpakers dri poland..monika..seorang minah saleh yg sgt gile perangai..ditambah ngan kegilaan crew sedia ada...sempoi giler minah ni..sambal petai jd fevret dia..


wat keje mesti lapo pastu..pelik btol



makan time

Monica

masa begelak ketawa..

--------Gua Budak Hutan--------

 cepter kosong satu.

sebelum final exam mei aritu..gua da plan nak bekerja ngan membe gua,encik ryoq baragas..tujuan gua xlain x bukan nak menuntut ilmu pengurusan dalam outdoor ni..bekalan gua bila dah grad nnt...gua gak nak impruf gua nye komunikesyen sekil...lagi2 ngan client...

encik ryoq setuju n bgtau job lum tentu ada..tp insyallah,job akan ada..ujar encik ryoq..so,gua pun bgtau bapak gua n beliau bg izin sambil jari tunjuk bagus henjut dua kali..

maka pada 10 jun,bermulalah episod suka duka bekerja dengan Radak Adventure Consultant..kat Radak ni ada beberapa crew yang sangat berdaya saing dan siap sedia bila2 masa untuk bekhidmat..mereke terdiri dr Ryoq yang hensem..Jai yang cute..hapis yang serabai...apit Porex yang libang...Jaja yang taf....Tn yang boroi..ada gak crew2 lain yang kadang2 membantu Radak..tapi muka2 yang selalu,mereka lah..

program 1st gua ialah besama ngan staff bank muamalat k.l....awal pg sabtu dorang sampai..21 org xsilap gua..aktiviti dorang 2 hari 1 malam start ngan caving,rafting,bbq,night trekking,waterfol abseiling...

group ni ada yang sempoi,ada yang bajet exekutif sgt2..tp xpe,we ol layan..client....sebabnye group ni xenjoy ngan outdoor..padahal ptt bangga RTM sanggup join korg bg masuk tv...

aktvt setel ptg ahad..tp we ol crew stay smpi selasa..lengai terok..


Tempat tido saya..